Make your own free website on Tripod.com

Vitamin A
Up

Home
Up

vitabtt.gif (1692 bytes)Satu Kajian telah dijalankan keatas 15,419 untuk mengesan akibat kekurangan zat makanan,Kanak-kanak tersebut dibahagikan kepada dua kumpulan , Kumpulan Pertama telah diberikan vitamin E manakala kumpulan kedua diberikan vitamin A dan E setiap minggu.
                        Setahun berlalu , pengkaji mendapati kumpulan kedua terhindar kematian akibat penyakit berjangkit pada kadar 54 peratus. Dengan itu , pengkaji memutuskan Vitamin A membantu menyelamatkan knak-kanak yang kurang mendapat makanan sebagaimana yang berlaku di setengah negara Afrika. (sumber MM Mac 1994)
                        Vitamin A boleh didapati dalam bentuk larut lemak yang terdapat secara semula jadi dalam makanan yang berunsurkan haiwan seperti hasil tenusu , kuning telur dan hepar dan dibentuk dalam badan manusia daripada pigmen Beta-karotein , yang terdapat dalam sayuran seperti kubis , daun salad dan lobak merah. Ia juga dikenali sebagai RETINOL , ia diperlukan bagi penglihatan terutama dalam cahaya suram dan juga pemeliharaan tisu mukus yang lembut. .
                        Kekurangan Vitamin A boleh menyebabkan pertumbuhan terbantut , rabun malam , xeroftalmia,keratomalasia dan buta.

Pengambilan disyorkan :- 750 ug retinol

Sumber Diet

dryedapricotsvita.gif (11001 bytes)
Aprikot Kering

dryedapricotnutra.gif (18505 bytes)
Kandungan Makanan